Vad vi än gör – skjuter ihjäl folk eller är vänligt förstående – så har beslutet påverkats av biologiska processer längs en oändlig tidslinje, från sekunderna innan till miljoner år bakåt. Allt vi gör i livet gör vi för att vi där och då på något plan ser det som det bästa att göra. När jag säger bästa menar jag det som är enklast för oss i just den stunden.

Det kanske låter underligt om man tittar på mer extrema saker som att göra sig själv eller andra illa. Men även det gör vi för att vi medvetet eller omedvetet, oftast det senare, ser det som enklare än att välja något annat. Och det beror på alla de föreställningarna vi har kring saker och ting, men främst dem som rör oss själva.

Har vi lärt oss att livet är ett slit är vi inte lika benägna att skapa ett liv i lätthet. Tror vi att vi inte är värda kärlek på grund av programmeringarna vi har sedan vi var små kommer vi ha svårt att skapa sunda och kärleksfulla relationer.

En av drivkrafterna som gör att vi håller fast vid det som i nuet, eller det långa loppet, inte är bra för oss handlar i mångt och mycket om drivkrafterna som gör att människor över lag har så svårt att erkänna sina fel. Något som kallas för kognitiv dissonans. Det innebär att det råder en bristande överensstämmelse mellan olika värderingar, attityder, tankar och uppfattningar som vi har och vad vi faktiskt väljer att leva efter.

Vi människor söker befria oss från denna smärta – det är en av anledningarna till att vi ofta väljer att omge oss med ”ja-sägare”, människor och situationer som bekräftar vår ståndpunkt. Och vi undviker det som vi anser påtalar att vi har fel.

Av den enkla anledningen att det gör ont att ha fel. Smärtan kommer sig av att detta inlärda tankefel står i kontrast till ditt sanna jag och det detta jag vill säga dig om dig. Så ur ett större perspektiv, ur fusionen Ande – Kropp – Själ perspektivet så beror smärtan på att ditt sanna jag vill berätta för dig att det du tycker och tänker inte stämmer. Något som över lag är ganska vanligt eftersom vi har lärt oss en massa saker om oss själva som inte stämmer – så det kan vi hantera något så när. Men när vi så råkar ut för att andra människor påtalar det samma om oss då blir det lätt för mycket och vi slår ifrån oss sanningen. För när allt kommer omkring vill vi alltid leva så smärtfritt som det bara går.

Känner du dig redo att ta itu med din smärta så hör av dig så bokar vi ett kostnadsfritt prova-på-samtal där jag kan berätta mer om hur du kan lindra, och till och med bli av med, den. Hur kan det bli bättre än så?

Socionom, relationscoach, intuitiv coach, mentor & inspiratör och skapare av det transformerande coachningsprogrammet Life Clarity.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 9 =