Tänk så ofta som vi vet  med oss vad vi borde göra och sedan upptäcker vi att det aldrig blev gjort. Hur vi är medvetna om vad som är bra för oss, men sedan väljer vi likväl att göra det vi vet är något annat. Hur många gånger har du själv deklarerat ”jag måste vara helt dum i huvudet!”? Jag har gjort det fler än en.

Så hur kan det då komma sig att vi är ”helt dumma i huvudet” ibland? Det ä egentligen ganska enkelt. Det är därför att vi på något plan, oftast väldigt omedvetet, har en föreställning (och övertygelse) om att det kommer att vara svårare, mer smärtsamt, att välja det nya framför det gamla. 

Allt vi gör i livet gör vi för att vi där och då på något plan ser det som det bästa att göra. När jag säger bästa menar jag det som är enklast för oss i just den stunden. Det kanske låter underligt om man tittar på mer extrema saker som att göra sig själv eller andra illa. Men även det gör vi för att vi medvetet eller omedvetet, oftast det senare, ser det som enklare än att välja något annat. Och det beror på alla de föreställningarna vi har kring saker och ting, men främst dem som rör oss själva.

Att behålla våran historia oavsett hur den är skapar trygghet, det finns en förutsägbarhet i det. I det ovissa vilar ofta rädslor, hur det ska bli och hur det ska gå. Och vi är inte alltid redo att ta oss ann dessa rädslor. Många är dem som grundar sina liv i ordspråket ”Gräset är inte grönare på andra sidan” – alltså varför ska du göra annat det kommer i alla fall inte att bli bättre än vad du har. Och på sätt och vis är det sant, för så länge som du inte ändrar dina föreställningar kring saker och ting så kommer du att upprepa samma sak. Så ska du göra annat så gör annat fullt ut, byt inte bara yttre omständigheter utan även de inre. 

När vi tillåter oss själva att vara/göra/uppleva, det som får oss att må annat än bra är alltid skapat ur våra rädslor. Det är inte lathet, eller omedvetenhet, eller dumhet. Det handlar om att vi är rädda. Rädda att möta oss själva. Rädda för vad som kommer att ske om vi vågar göra annat. Rädda för vad andra ska säga. Rädda för att vi ska få ont. Rädda att leva. Denna rädsla grundar sig i överlevnad. Du, din kropp och ditt sinne, agerar på det sättet du har lärt dig att du behöver agera för att du ska överleva. Ju mer skeva inlärda föreställningar du har gjort till sanningar desto större glapp mellan det du i sanningen mår väl av, det som är Liv, och det du gör kommer du att uppleva. 

/Kathja

ps. Och för dig som vill ha mer hjälp på din livsresa så erbjuder jag dig att ta del av min medlemsportal. En plats för växande i Ande  – Kropp och Själ. Där får du del av alla mina kurser, ett forum, mig som mentor, gästföreläsare mm. PROVA GRATIS i 1 månad! Hur kan det bli bättre än så? 

💙 Jag tar även emot klienter som är redo att skapa annat. Vi kommer att tillsammans se vad du behöver veta, göra och förstå för att skapa ett liv med  💚Begriplighet 💙Hanterbarhet 💜Meningsfullhet. Känns det som du så hör av dig så bokar vi ett kostnadsfritt prova-på-samtal.

 

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =