I Sverige är typiska kvinnonamn längre och mer melodiska än pojknamn och avslutas med en vokal, oftast ett a men absolut inte ett o. De typiska pojknamnen har fler och hårdare konsonanter. De är kortare, börjar och slutar på en konsonant och innehåller tonlösa ljud. Redan där talar vi om att den lilla flickan ”är mjuk” medan den lilla pojken ”är hård”.  

Vad du heter påverkar både din identitet och vad folk tycker om dig. Dessutom berättar det en del om vad dina föräldrar hoppas att du ska åstadkomma i livet. Enligt en amerikansk undersökning påverkar namnet också hur framgångsrik du blir. Föräldrarnas förväntningar på barnet, som alltså speglas i namnvalet, kan bli en självuppfyllande profetia. Ditt namn är bärare av dina föräldrars drömmar. Där vilar deras tro på vad du ska bli när du blir stor. Känn själv på namnen – Glenn och Ingmar. Rut och Susanne. Känner du? Kanske får du bilder på hur dessa ser ut.

Våra namn bär en historia. Den innehåller alla värdringar som människor har lagt in i namnets betydelse. Hur många tror du döpte sin lilla son till Adolf efter 2a världskriget för att ta ett tydligt exempel. När jag fick min son ville jag kalla honom för Jesper, men hans pappa sa nej. För han hade mött en full, och dryg, dansk som ville slåss som hette Jesper en gång för många år sedan. Och så där är det för oss alla – vi sätter värden på ord utefter våra egna erfarenheter och föreställningar.

Så tänk då – där är du som nyfödd. Dina föräldrar har en massa tankar och känslor som hänger ihop med dig. De har nyss träffat dig och har antagligen ingen aning om vem du är. Och så väljer de ett namn, eller tre, åt dig. Kanske ett namn som de valde redan då de själva var små och drömde om vuxenlivet. Eller ett namn som din gammelfarmor hade. Ett namn som är så laddat med en mängd energi. Det namnet kommer du sedan att använda gång, efter gång, efter gång.

Jag heter…

Men är du det du heter? Antagligen inte! Ibland prickade de rätt, våra föräldrar, för att de kände efter, eller för att du utan ord talade om för dem vad du ville heta. Som mitt lilla barnbarn Julia. Hennes mamma och pappa hade helt andra namn för henne. Så när jag sa att hon vill heta Julia mötte det ett motstånd. Men när ytterligare tre oberoende människor påtalade att hon var en Julia föll de till föga. Det var tydligt att det var vad hon ville heta.

Så du är bärare av ditt namns historia och det bidrar till att forma dig. De flesta trivs med sina namn. Det kan vara för att dina föräldrar prickade rätt, men lika väl för att du har inordnat dig och vant dig vid det och vad namnet för med sig. Men kanske du en dag upplever att du inte trivs i ditt namn, eller kanske har du aldrig gjort det. Då går det alltid att byta!  Vissa byter efter mycket fundering, medan andra gör det efter ett större skifte i livet. Oavsett vilket är jag för att våga se, och känna in, våra namn fullt ut. Resonerar de med dig eller inte. Har det ett bidrag. Om inte – byt till ett som har det. Precis som allt annat i livet. Välj det som bidrar.

/Kathja

👉 För dig som vill ha mer hjälp på din livsresa så erbjuder jag dig att ta del av min medlemsportal. En plats för växande i Ande  – Kropp och Själ. Där får du del av alla mina kurser, ett forum, mig som mentor, gästföreläsare mm. PROVA GRATIS i 1 månad! Hur kan det bli bättre än så? 

👉 Jag tar även emot klienter som är redo att skapa annat. Vi kommer att tillsammans se vad du behöver veta, göra och förstå för att skapa ett liv med  💚Begriplighet 💙Hanterbarhet 💜Meningsfullhet. Känns det som du så hör av dig så bokar vi ett kostnadsfritt strategisamtal 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − åtta =