Filosofen Jean-Paul Sartres myntade på sin tid att Varje människa är unik och måste därför själv finna det som är värdefullt för henne”. Och jag skulle vilja påstå att han inte var helt ute och snurrade. Att saker och ting inte har ett faktiskt eget värde utan att det har det värdet som vi ger det håller jag med om. Men även det att vi är summan av våra val. Ju mer vi väljer att vara Sanna, alltså leva autentiskt bortom illusionen av hur saker ska vara, desto bättre mår vi. Att vi alla, alltid, bär en längtan efter att möta oss själva som dem vi i sanningen är. Att våga välja det man tror på och inte bara göra det som man tror att andra förväntar av en, det är att leva ett ”autentiskt” liv.

Autentiska personer vet att man inte bör hålla inne med sina åsikter för att skona andra. Utan att det som vill bli sagt behöver bli sagt av den ena eller andra anledningen, men att det finns olika sätt att säga det på. Man bör undviker att såra andra personer med sina åsikter. Det handlar om att uttrycka sina åsikter, men även höra andras, utan att skada någon. Just det där att vi tror att vi skadar andra med vad vi säger är en intressant tanke. Speciellt om vi väger in det jag började med  –  att inget har ett eget värde. För den eventuella skadan man skulle kunna orsaka med sina ord handlar då enbart om mottagarens tolkning. Och den tolkningen, reaktionen, vill bara säga något om mottagaren själv. Så när vi undviker att säga en sak för att skona någon annan så tackar vi ”nej” till att bidra till den andres medvetandeutveckling.

Och lika dant åt andra hållet. När jag uttrycker mig klumpigt, dömande eller onödigt hårt, så säger det något om mig till mig. Precis som det gör om jag undviker att säga en sak. Många gånger väljer vi att inte lufta våra åsikter för att vi är rädda för att bli kritiserade. Men som autentiska så vet du att kritik inte alltid har att göra med dig utan lika gärna kan handla om den som framför kritiken. Åter igen, det finns et budskap till alla inblandade. När vi lever ett autentiskt liv har vi lärt oss att inte värdera utan mest iaktta objektivt och då finns det inte något att triggas av.

Att leva autentiskt innebär att välja dig själv. Att följa dina egna värderingar och göra det som du mår bra av i just den stunden. Du styr ditt liv efter en skala med värderingar och gör bara det som du vill. Det innebär att veta att du inte kan vara beroende av andra för att vara glada eller nå dina mål. Du är oberoende och du väljer att skapa livet efter eget tycke och smak.

Det är inte alltid helt lätt att nå hit eftersom vi bär på en mängd av inlärda föreställningar om vad som är rätt och fel. Men när vi väl har upplevt skillnaden finns det oftast ingen återvändo. När du väl har upplevt känslan av Liv, att välja dig i första hand, då kommer du i varje andetag sträva efter att uppleva det igen. Och igen. och igen.

/Kathja  🤗

ps. Och för dig som vill ha mer hjälp på din livsresa så erbjuder jag dig att ta del av min medlemsportal. En plats för växande i Ande  – Kropp och Själ. Där får du del av alla mina kurser, ett forum, mig som mentor, gästföreläsare mm. PROVA GRATIS i 1 månad! Hur kan det bli bättre än så? 

💙 Jag tar även emot klienter som är redo att ta livet till nästa nivå. Du som är redo att uppLEVA livet autentiskt och med glädje. Känns det som du så hör av dig så bokar vi ett kostnadsfritt prova-på-samtal.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 3 =