Sommar och semestertid, det ska göras saker, familjen är samlad, det är aldrig tyst utan alltid någon eller något som kräver din uppmärksamhet. Stressen stiger och du vill bara få en stund för dig själv. Känns det igen? Att vara HSP, eller högkänslig, är ett personlighetsdrag enligt vissa, enligt mig är det vårt naturliga tillstånd. Vi är alla en del av allt som är vilket innebär att vi rent naturligt känner av andra, och annat, än vårt eget. Men oavsett om du anser att det är ett personlighetsdrag eller vårt naturliga tillstånd så behöver vi lära oss att skapa balans i livet för att inte behöva uppleva att vi vill fly ifrån familj och samvaro.

Det kan vara ett äventyr och en utmaning att skapa balans i livet. Men det går. Anledning till att vi upplever att vi tappar bort oss och behöver spejs när vi är bland andra beror oftast på att vi går in i en roll som inte är helt i synk med vårt Sanna Själv. Så det är det vi behöver justera. Vad vi tänker om det som sker. Hur vi ser på oss själva i det som sker. Vi behöver även vara tydliga med vad vi vill. Hur vi vill ha det. Hur det ska kännas att vara oss i livet. Och sedan välja tankar och handling som leder till det. Men vi behöver även vara tydliga gentemot dem vi har omkring oss. Och då inte bara med vad vi inte vill, utan vad vi vill och varför.

När det blir tydligt för oss vad vi vill, alltså hur vi vill ha det, så blir vi medvetna om vad vi behöver göra innan det går så långt att vi upplever att vi vill fly. Det är inte det att vi inte behöver stillhet för att skapa balans i livet. Men det är skillnad på att välja sig själv och vara proaktiv, och att välja det som ett sätt att ”fly” från det som blir för mycket. När vi skapar en balans i livet så handlar det om liv, att fly ifrån något handlar om överlevnad. Alltså vårt skyddssystem med fight/flight/freeze drar igång. Vi ska kunna vara i sammanhang där det händer mycket även som ”högkänslig”.

Det är den speglingen du får av din omgivning när de fortsätter att pocka på din uppmärksamhet även när du har sagt att du behöver vara i fred. De vet att du kan. Givetvis sker detta inte på ett medvetet plan, utan intuitivt. För vi kan inte lära oss att vara i en situation om vi inte är i den.

Det vi behöver göra i stunden är att;

  • Stanna i situationen och andas. Då ger vi kropp och knopp syre och vi landar in i våra kroppar. När kroppen och knoppen får syre så undviker vi att fight/flight/freeze systemet triggas igång. Och när vi är i våra kroppar är vi i medvetenhet i nuet, och det är den enda platsen vi kan ha vår medvetenhet ifall vi vill kunna styra våra liv och vårt mående.
  • Sedan behöver vi zooma ut både oss och perspektivet. Då ser vi lättare var tanken har fastnat i stressen och vi kan välja ett annat fokus. Med lite träning går det.

Men vi behöver även jobba lite proaktivt genom att;

  • Öva upp din förmåga att vara här och nu genom tex Mindfulness, medveten andning, meditation, yoga och liknande. (Jag har en kurs som hjälper dig med det, den hittar du här)
  • Ge kroppen det den behöver när det kommer till vila, näring, vatten, syre och rörelse.
  • Vara tydliga med vad du behöver (och vill) ha – mot andra och dig själv.
  • Erkänn och acceptera alla dina känslor. Omfamna dem och se dem för vad de är – vägledning så att du ska veta var du befinner dig i förhållande till ditt Sanna Själv.
  • Skapa balans i livet så att det naturligt finns tid för samvaro och för vila.
  • Välj glädje, se helt enkelt till att ha så roligt du kan.

Men framför allt se inte det som sker som något fel, det du upplever är enbart vägledning till dig själv så att du ska veta hur sann du är. För det är trots allt som så att du är här för att leva utifrån ditt Sanna Själv, inte utefter några inlärda (oftast begränsande) föreställningar och roller. Det är meningen att du ska leva, uppleva, njuta, älska – i total närvaro.

Allt gott åt dig på din resa.

Intuitiv coach, Life Clarity facilitator & inspiratör 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 13 =