Visst kan det kännas provocerande ibland att höra ”det blir så bra som man gör det”. Detta tunga ansvar att jag, och ingen annan än jag, avgör hur bra livet ter sig. Men vänd då istället på det, tänk vilken kraft det ligger i att vara den som själv skapar nivån av lätthet i ditt liv. Det spelar med andra ord ingen roll hur andra beter sig. Allt som spelar någon roll är hur du väljer att förhålla dig till det som sker.

Du har kraften, du är den som kan förändra din tolkning, ditt sätt att se på saker och ting och därmed även ditt beteende. För det är du som styr dina tankar. Eller jag kanske ska säga att det är du som KAN styra dina tankar. För när allt kommer omkring går runt 90 % av det vi tänker på autopilot. Men du kan om du blir mer medveten om vad som sker i huvudet på dig.

Även med denna vetskap är det dock ibland enkel att svepas iväg av den första tanken som gör entré i sinnet – denna tanke är dessvärre ofta negativ. Det beror på att vi oftast har lärt oss en massa begränsande saker om oss själva och livet och när vi så tolkar det som sker genom detta filter av inlärda föreställningar så blir det till vår egen nackdel allt för ofta.

Och en negativ tanke, blir en negativ känsla, blir ännu en negativ tanke och så är vi igång. Men tänk om vi istället för att fokusera på det negativa fokuserade på det positiva hur skulle livet se ut då. Att byta är enklare än du kanske tror men det kan behövas lite övning i början.

  • Steg 1 – bli medveten om vad du tänker. Hinner du inte med att stoppa dig innan tanken är igång så stoppa dig i alla fall när du känner i kroppen vart det barkar hän.
  • Steg 2 – stanna till och ta några djupa andetag. Gör det tills du känner att det känns lugnare i kroppen.
  • Steg 3 – välj sedan en tanke som känns lite lättare, gladare, mer positiv än den du just kom på dig med att tänka.

När du producerar den första positiva tanken och accepterar den som vägledare kommer den leda dig till en ny väg. Här kommer du finna många tankar av samma natur. Dessa tankar får bränsle av varandra och håller igång sig själva. 

En lycklig person är inte en person med en viss uppsättning omständigheter, utan snarare en person med en viss uppsättning attityder.”

                                                                                    -Hugh Downs-

 

Du kan se varje tanke som ett frö som växer till sig när det får näring. En tanke som får dig att le kommer bidra till fler tankar som får dig att le. Dessa tankar kommer sedan att växa sig starkare och starkare och inom kort kommer du att upptäcka hur det händer allt mer positiva saker i ditt liv. Du är trots allt här i livet för att må bra, men du behöver välja det framför att följa dina rädslor och illusioner.

/Kathja 


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 2 =