Jag gillar oftast mitt liv, men inte alltid. Jag försöker att leva medvetet och ansvara för det jag skapar, men ibland får jag ”återfall”. Dagar som bara är Grå -Grå -Grå är sådana dagar jag helst hade hoppat över. Men man ska ju se saker positivt – de grå dagarna var många fler förr! Och visst är det okej att grotta ner sig ibland, men trots det hade jag gärna varit positiv och fylld av energi alla dagar på året! Men även de Grå dagarna går ju att vända, och nu för tiden är det sällan att de varar ens en dag nu då man har blivit gammal och vis och vet vad som gör en själv nöjd och glad. 

Och när allt kommer omkring så har de där ”off-dagarna” oss mycket att lära, om vi bara tar oss ann dem. Ifall vi stannar till och tittar på vad som sker, ställer frågan ”vad handlar detta om egentligen”, så kommer vi att inse att de stunderna bara vill visa oss på en eller annan begränsande föreställning.

95 % procent av alla beslut vi tar gör vi av gammal vana och utan att reflektera. Dvs. bara 5 % av våra beslut är fullt medvetna! Detta enligt axiologerna som studerar hur vi tänker. Enligt dem så tänker du och jag ca 40 000 tankar per dygn! och det finns mer än 15 miljoner olika tankemönster! Genom att lära dig att förstå dina tankemönster och våga möta dina skuggsidor ge du dig själv de bästa förutsättningarna att skapa dig ett liv i lätthet.

Så hur medveten är du om hur du tänker? Tänker du och känner ofta på samma sätt vid liknande situationer? Har du förändra dina tankar beroende på olika erfarenheter? Tänker du ofta negativt? Eller håller du de negativa tankarna bort? Kan du se något positivt i det som kan tyckas negativt? Skulle en annan person tolka situationen annorlunda? Är du villig att förändra dig?

I arbetslivet, i sociala relationer, i träning, ja i nästan alla sammanhang så är det någon form av övning, övning, övning som först gäller för att uppnå goda resultat som kunskap, förståelse och balans. När exempelvis sen kunskapen är inhämtad är det däremot betydligt enklare att uppehålla och förädla kunskapen! Varför skulle det vara annorlunda med den mentala och psykologiska hälsan? Det är ett jobb vi behöver vara villiga att göra. Vill vi skapa annat måste vi göra annat. För om du fortsätter att göra det du alltid har gjort kommer du att fortsätta att få det du alltid har fått. Svårare än så är det inte!

Medvetenhet och villighet är vägen. Om du så sedan skaffar dig en ny tanke om dagen, så kommer det att ge dig en annan bild av dig själv och din omgivning.

Så vilken kan din nya tanke för idag vara?

/Kathja


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 3 =